Onderhoud en beheer accommodaties (binnen en buiten)
In 2016 hebben de buitensportverenigingen verder invulling gegeven aan de protocollen zelfwerkzaamheid. Dat betekent dat verenigingen dat deel van het onderhoud en beheer uitvoeren dat binnen de fiscale regelgeving (BTW) is toegestaan.
Samen met de gebruikers van sportpark Merelweg (Venlosche Boys, VOS en VVV-Venlo) hebben wij gezocht naar mogelijkheden om het onderhoud en beheer van dit sportpark over te dragen aan de gezamenlijke gebruikers. Met ondersteuning van Ernst & Young en in overleg met de Belastingdienst is gekozen voor de mogelijkheid om als gezamenlijke gebruikers een Coöperatieve Vereniging (CV) op te richten. In deze CV worden het onderhoud en beheer van de sportvelden ondergebracht. De gemeente verhuurt de sportvelden aan de CV die op haar beurt aan de gebruikers gelegenheid geeft tot sportbeoefening.
Het om niet ter beschikking stellen van sportaccommodaties aan verenigingen tegen een tegenprestatie is in het kader van fiscale wetgeving (BTW) geen haalbare optie gebleken. De BTW-wetgeving schrijft voor dat ‘de huur van een sportveld niet symbolisch mag zijn op straffe van geen verrekening van betaalde BTW’. Deze optie zou tot substantiële meerkosten voor de gebruikers leiden.
Om het niveau van de sportfaciliteiten te behouden is in 2016 de toplaag van één van de hockeyvelden van Hockeyclub Blerick vervangen. Verder zijn de kleedaccommodaties van VVV 03 in overleg met deze club grondig gerenoveerd. Ook is opdracht gegeven voor de renovatie van de kleedaccommodatie bij rugbyclub De Wallaby’s. Deze accommodatie wordt voor de buitenlessen ook gebruikt door het Blariacumcollege.
Wij hebben een opdracht verstrekt voor de bouw van een sportzaal in Venlo-Zuid. Deze sportzaal wordt in de toekomst gebruikt voor het bewegingsonderwijs van basisschool de Zuidstroom, speciaal onderwijs Velddijk/Wildveld en de islamitische basisschool Al Andalous. De sportzaal wordt in een zogenoemde C2C-variant uitgevoerd.
Verder hebben wij een opdracht verstrekt om de gymzaal in de Hoogstraat in Tegelen op de huidige locatie nieuw te bouwen. Deze gymzaal wordt voor het bewegingsonderwijs gebruikt door de basisscholen St. Jozef en het Maasveld.
Over de renovatie van de gymzalen aan de Emmastraat in Venlo-Zuid hebben wij overleg gevoerd met onderwijskoepel Buitengewoon om deze renovatie door Buitengewoon in eigen beheer te laten uitvoeren. En wel gelijktijdig met de renovatie van de school om deze geschikt te maken voor het gebruik door speciaal onderwijs (Velddijk en Wildveld).
Buitenzwembad
In 2016 is het buitenbad van zwembad De Wisselslag verhuurd aan de Stichting Buitenbad Groot Venlo. Het bad is vanaf mei 2016 weer opengesteld voor publiek. De gemeente controleert de kwaliteit van het water en stelt de energie voor het rondpompen en filteren van het water ter beschikking. De stichting koopt deze dienst bij de gemeente in.
Binnenzwembad
Door de besluitvorming in Horst aan de Maas is een regionaal zwembad geen optie meer. Onze focus ligt op een lokaal zwembad, mogelijk wel met een regionale uitstraling. Wij hebben voor deze lokale variant een marktconsultatie uitgevoerd. Verder is een onderzoek naar de haalbaarheid van een zwembad op het kazerneterrein uitgevoerd. In het vervolg hierop bereiden wij een integraal advies voor. Hierbij zijn de afdelingen Maatschappelijke Ontwikkeling als opdrachtgever, Project Kazernekwartier voor de uitgifte van de grond van de zoeklocatie en Team Inkoop en Aanbesteding betrokken.
De marktconsultatie en de onderzoekrapportage worden samen met de resultaten van de afstemming in de eerste helft van 2017 ter besluitvorming voorgelegd. In dit advies besteden wij onder andere aandacht aan het basisprogramma, de definitieve locatiekeuze, de financiële consequenties, de contractvorm, een strategie voor de aanbesteding en de planning.
In 2016 is de discussie over de mogelijk schadelijke gevolgen als gevolg van rubberinfill in kunstgras voetbalvelden weer opgelaaid. Het RIVM heeft hier onderzoek naar uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat kunstgrasvelden met rubbergranulaat veilig gebruikt kunnen worden door sporters. Onder andere Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens de VNG), de GGD, het ministerie van VWS en de KNVB nemen het advies van het RIVM over.
In de gemeente Venlo spelen alleen Venlosche Boys en FCV-Venlo op kunstgras met rubbergranulaat. Beide verenigingen zijn voortdurend op de hoogte gehouden van de discussie rond rubbergranulaat en de onderzoeksresultaten van het RIVM. Wij hebben de overige verenigingen geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en hebben hen ondersteund bij de discussie rondom het gebruik van kunstgras met rubbergranulaat.
Clustering van verenigingen
De tennisclubs van Tegelen (TTC) en Belfeld (De Poelder) zijn na intensieve verenigingsondersteuning per 1 januari 2016 gefuseerd en maken nu gezamenlijk gebruik van tennispark de Snelle Sprong. Ook zijn in 2016 de voorbereidingen gestart om honk- en softbalclub De Mustangs te verplaatsen naar sportpark Merelweg. Het streven is om sportpark Herungergrens vrij te spelenen danen overcapaciteit op sportpark Merelweg te voorkomen. In 2017 wordt dit plan nader uitgewerkt.
Inrichting openbare ruimte
De openbare ruimte wordt steeds belangrijker. Het biedt veel mogelijkheden om onze burgers op een laagdrempelige manier te laten sporten, bewegen, spelen, recreëren en elkaar te ontmoeten (*). Dit bevordert een actieve leefstijl. Bij verschillende initiatieven om de openbare ruimte (opnieuw) in te richten, hebben wij vanuit dit gezichtspunt een bijdrage geleverd (**). Ook het beweegvriendelijke en openbaar toegankelijke schoolplein levert een bijdrage aan een attractieve openbare ruimte. Daarom hebben wij ook in 2017 in overleg met schoolbesturen de mogelijkheden onderzocht om meer schoolpleinen van basisscholen open te stellen ten behoeve van openbare activiteiten. Hiervoor zijn op enkele plekken middelen uit het SAM-fonds ingezet. Bij het open stellen van de schoolpleinen is ook aandacht geschonken aan mogelijke overlast. In figuur 7.2. wordt de ontwikkeling van het aantal beweegvriendelijke schoolpleinen in relatie met het totaal aantal scholen inzichtelijk gemaakt.
(*) Uit de stadspeiling 2015 blijkt dat 49% van de ondervraagden heeft aangegeven dat zij sporten in de openbare ruimte.
(**) Op de mogelijkheden voor sporten en bewegen in het kader van grensoverschrijdende wandel-, fiets- en ruiterverbindingen wordt in programma 10 Wonen en Leefomgeving ingegaan.
Figuur 7.2