Kleinschalige culturele initiatieven/cultuurparticipatie in de wijk
Wij hebben onder de culturele verenigingen gepeild of er behoefte is aan ondersteuning zoals die bij sportverenigingen wordt geboden. Deze behoefte lijkt er te zijn. In 2017 zullen wij deze ondersteuning waar dit wordt gewenst, bieden. Natuurlijk binnen onze mogelijkheden.
Ook hebben wij ondersteuning geboden bij het oprichten van een HAFA-platform (harmonie/fanfare). Alle HAFA-verenigingen hebben zich hierin verenigd en werken samen aan gezamenlijke doelen.
Samen met wijkbewoners en collega’s op het gebied van ‘kunst in de openbare ruimte’ hebben wij een project voor het beschilderen van elektriciteitshuisjes gedefinieerd. Voor dit project hebben wij subsidie ontvangen zodat het project in 2016 is kunnen starten.
Voor het opstellen van een culturele kaart hebben wij een groot aantal gesprekken gevoerd, zowel intern als extern met wijkbewoners en leden van de sociale wijkteams. Deze gesprekken vonden plaats in de huizen van de wijk om ook meteen cultuur als middel om mee te doen, onder de aandacht te brengen. De gesprekken hebben geresulteerd in een ‘startdocument culturele kaart’. De werkgroep cultuur in de wijk heeft de kaart meteen in gebruik genomen en ook verschillende externe partners hebben interesse getoond in de culturele kaart die in 2017 wordt gedigitaliseerd.
Wij hebben ook geïnvesteerd in het versterken van de verbindingen tussen cultuur en onderwijs, jeugd, dagbesteding, welzijn en gezondheid. Hiervoor hebben wij ook middelen uit het preventieve jeugdbeleid kunnen inzetten. Hier ligt een duidelijke relatie met programma 4 Zorg en Welzijn.
Wij noemen enkele van de initiatieven die wij in 2016 hebben ondersteund:
- Het project VenloKleurt: aan dit project hebben alle Venlose scholen deelgenomen. De apotheose van het project was een levende Mondriaan van 3.500 schoolkinderen in de Koel;
- Om jongeren te wijzen op de effecten van middelengebruik, ontwikkelde Kunst uit het Vuistje een digitale kijkwijzer. Docenten maatschappijleer van het Valuascollege hielpen mee met de ontwikkeling van de kijkwijzer en het integreren hiervan in hun lessen;
- In de Maaspoort is theatervoorstelling JIHAD uitgevoerd om jeugdigen te wijzen op de risico’s van radicalisering;
- Een andere verbinding is die op het gebied van LHBT (lesbienne, homo, biseksueel, transgender). In 2016 zijn plannen gemaakt die in 2017 worden uitgevoerd: de aanleg van een regenboogzebrapad en een voorstelling over homoseksualiteit voor jongeren in de Maaspoort;
- Met middelen vanuit maatschappelijke participatie hebben wij een bijdrage geleverd aan de film ‘Zilvermeerkinderen’, een documentaire over de wijk Vastenavondkamp in Blerick. De film zal begin 2017 worden vertoond;
- Dat kinderen oog hebben voor het mooie dat hun stad te bieden heeft, bleek bij de realisatie van een kleurboek over Venlo. Leerlingen van de School aan de Vijver tekenden de bekendste en mooiste gebouwen van onze stad. De tekeningen worden gebundeld tot kleurboeken en met deze kleurboeken wordt in verzorgingstehuis De Meeuwbeemd een zinvolle dagbesteding geboden. Niet alleen wordt er zo een link gelegd tussen de jongeren en ouderen in onze stad. Ook de verhalen uit het verleden, die volop boven komen als de ouderen de tekeningen kleuren, worden gehoord in het heden;
- In 2016 werd voor het eerst in Nederland een maand lang de ‘iktoon-campagne' gevoerd tijdens de maand van de amateurkunst. Inwoners uit Venlo die in hun vrije tijd kunst beoefenen, konden hun werk op verschillende plekken en podia tonen. Het publiek kon gedurende deze maand op tientallen locaties (podia, buurthuizen, verenigingen, op straat of in de natuur) kennis maken met deze kunst en deze van dichtbij beleven. Kunstencentrum Venlo heeft dit grootste culturele evenement van ons land in Venlo gecoördineerd;
- In juli heeft de amateurkunst in Venlo aandacht gekregen van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Dit instituut heeft een onderzoek uitgevoerd naar het huidige en toekomstige verenigingsleven in Venlo en heeft hierover een artikel gepubliceerd.
Voor het leggen van verbindingen in de regio hebben wij een mini-symposium georganiseerd met een aantal gemeenten en instellingen uit de regio. Ook hier was het thema ‘cultuur als middel om meedoen mogelijk te maken’. In 2017 wordt hieraan een vervolg gegeven.
Rondom de Dag van de Laaggeletterdheid besteedde Fontys PABO Venlo samen met een aantal cultuurmakers aandacht aan andere vormen van taal dan de taal van letters en woorden. Bijvoorbeeld beeldtaal, lichaamstaal, muziektaal, samentaal en zelftaal. In verschillende sessies werd stilgestaan bij knelpunten en onmogelijkheden die mensen in de samenleving soms ervaren als gevolg van laaggeletterdheid.
Bij de begrotingsbehandeling heeft u middelen beschikbaar gesteld voor de doorontwikkeling van de rol van de bibliotheek. Hierbij heeft de bibliotheek verschillende ontwikkelpunten meegekregen:
- Een netwerkrol in de aanpak van het voorkomen en bestrijden van taalachterstanden;
- Het versterken van de info-en adviestaak bij de Huizen van de Wijk;
- Het beschikbaar stellen van ruimten voor partners uit het sociaal domein in de Stadsbibliotheek;
- Het realiseren van de samenwerking tussen het Huis van de Wijk D’m Bongerd, Kunstencentrum Venlo en de bibliotheek in de Haandert.
In 2016 is besloten dat het Huis van de Wijk D’m Bongerd verhuist naar de Haandert. In januari 2017 is het Huis van de Wijk van start gegaan in de Haandert. Op deze locatie heeft het Kunstencentrum Venlo reeds langere tijd een nevenvestiging. Omdat zowel de bibliotheek als het Kunstencentrum een taak hebben in het sociale domein en de Huizen van de Wijk, is gezocht naar een gezamenlijke aanpak van hun activiteiten en is samenwerking op dit vlak tot stand gekomen. In 2017 wordt verder invulling gegeven aan deze samenwerking.
Jeugdcultuurfonds
Door het Jeugdcultuurfonds (JCF) zijn 228 kinderen ondersteund. Dat is bijna 5% meer dan in 2015. Het aantal ondersteuningsvragen blijft licht toenemen maar de stijging vlakt af. In figuur 7.3. wordt deze ontwikkeling schematisch weergegeven. Financieel wordt het Jeugdcultuurfonds geregeld in programma 3 Participatie en Werkgelegenheid (armoedebeleid).
Figuur 7.3
Herijken subsidieregels
In 2016 zijn wij gestart met het ontwerpen van een nieuw subsidiestelsel: het project ‘samen grenzen verleggen’. Het doel is om te komen tot een eenduidige, doeltreffende en doelmatige subsidieverstrekking. Hierbij spelen ontwikkelingen zoals ‘loslaten in vertrouwen’, de veranderende rol tussen overheid en burger en ‘van waarderen naar stimuleren’ een belangrijke rol. We hebben de projectorganisatie ingericht, het plan van aanpak is vastgesteld en we hebben de eerste analyses van subsidieprocessen uitgevoerd. Ook heet u richtinggevende uitspraken gedaan over het herontwerp van het subsidiestelsel. In 2017 zijn wij gestart met een co-creatief proces om samen met de mogelijke aanvragers van subsidie te komen tot een nieuw subsidiestelsel.